Na konci minulého školního roku jsme do jídelníčku v malé míře začali zařazovat zdravé potraviny pohanku, jáhly, ovesnou kaši. I v novém školním roce se tyto potraviny v jídelníčku objeví, ale ve větší míře.

Pohanka je pesudoobilnina, spolu s rýží, kukuřicí náleží k ohraničenému spektru potravin, které mohou používat celiakici, tedy lidé používající bezlepkovou dietu. Má vysoký obsah vitamínů B, B1, B2, E, C, má léčivý vliv na játra,Rutin má příznivý vliv na zpevňování stěn cév.

Jáhly se vyrábí loupáním prosa a mají vysoký podíl minerálních látek – K, Mg, P, Cu, Fe, Zn, a vitamínu B, neobsahují lepek a mají vysoký podíl vlákniny, podporují růst vlasů, zubů, nehtů.

Ovesné vločky mají vysoký podíl vitamínů B1, B6, E a minerálů Fe, Ca, P a lecitinu, jsou lehce stravitelné, mají nemalý podíl vlákniny, působí na snižování krevního tlaku a snižují hladinu cholesterolu v krvi.

Kuskus je tvarovaná krupice z pšenice obsahuje spoustu sacharidů, vitamíny skupiny B, E, Ca, Fe, P.

Nařízení evropského parlamentu a Rady EU č.1169/2011 ze dne 25.10.2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům.

Jako členský stát EU jsme přijali nařízení č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, které upravuje stávající předpisy o označení potravin v EU s cílem umožnit spotřebiteli informovaný výběr potravin a jejich bezpečné použití a současně zajistit volný pohyb legálně vyráběných na trh uváděných potravin.

V příloze č. II uvedeného nařízení je výčet látek nebo produktů vyvolávajících alergie nebo nesnášenlivost, jejichž označení bude každý provozovatel potravinářských podniků (tedy i školní jídelny) od 13.12.2014 povinen sledovat a předávat dál  prostřednictvím informace v jídelníčku.

img338